Gamle hus som blir nye på Fiskenes

Huset på Haugland

Huset på Haugland tilhørende Erna og Olaf Haugland, ble i sin tid flyttet langs fylkesveien på rullestokker, fra tomta der Norback-huset står i dag, og nord for Fiskenesgården – til Haugland.

Irene Hessling har kjøpt Haugland, og bygget ny Saltdalshytte, ny garasje og restaurert fjøsen, på en meget tiltalende måte. Det gamle huset ble fjernet ved en brannøvelse.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Nyheim

Odd Petersen (bosatt i Hadsel), Andenesgutt med mor og besteforeldre fra Fiskenes, har kjøpt Nyheim, og ført opp ei ny Saltdalshytte på eiendommen. Gamle Nyheim var heimen til Even og Olea Ingebrigtsen. Sønnesønn Kolbjørn Nyheim sto som eier ved overdragelsen. Ved en brannøvelse i 2015 ble huset fjernet. Stillbildene er fra den gamle bygninga.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Nygård

Liv og Paul Ramsland (bosatt i Sandnes) har kjøpt bnr. 32 Nygård, og restaurert fjøsen og et fint tilbygg tilpasset huset. Lars og Irene Nybrott kjøpte eiendommen i 1938, og bygde huset og fjøsen der samme år.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Bergseth

Valdis og Åge Nilsen (som bor på Andenes) holder på å restaurere heimhusan på bnr. 24 Bergseth. Peder og Enora Vilhelmsen bygde den gamle delen av huset i 1912. Astrid (datter) og Palmer Nilsen overtok eiendommen i 1952, og bygde på huset mot veien, hvor de også hadde kolonialforretning og postkontor.  Sønnen Åge og konen Valdis overtok som nye eiere av Bergseth, og bestyrte butikken og posten på Fiskenes til begge deler ble nedlagt i 1971. Nå er det blåst nytt liv i huset, og kanskje blir de fastboende her. Dette er positivt for Fiskenes.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Husene sør for St. Hanshågen

Disse 3 husene sør for St. Hanshågen sto ubebodd i mange, mange år, før de fikk nye eiere som alle pusset opp husene i gammel opprinnelig stil.

  • Mittun. Enken Sigrid Nymo (gift med Henry Johan Nymo) kom tilbake til Fiskenes (fra Namsos) med 5 barn, og bygde nytt hus på bnr. 27 Mittun i 1938. 5 barn var flyttet ut. Etter sin død ble huset stående tomt i mange år, inntil dattersønn Gunnar Karlsen og kona Liv (som bor på Stokmarknes)restaurerte huset som fritidsbolig. Huset er i aktiv bruk.
  • Myrtun. Erling og Ingeborg Johansen bygde hus og fjøs på bnr. 23 Myrtun i 1928. Etter at Erling og Ingeborg (hun ble over 100 år) gikk bort, ble huset etter ganske mange år overtatt og restaurert av datteren Lovise og hennes mann Robert Ludviksen, og her bodde deres datter Bente. Etter at også Bente gikk bort, overtok Inge Erling Johansen og hans kone Eirin (som bor på Aandenes) bnr. 23 Myrtun. Inge Erling er oppvokst hos sine besteforeldre på Myrtun. Inge og Eirin har videreført oppussingen, revet fjøsen (2016) og skal bygge nytt uthus i 2017. Også dette huset er i aktiv bruk.
  • Myrland. Bergljot Nilsine Karlsen og hennes mann Arvid Henriksen fikk fradelt bnr. 33 Myrland (fra bnr. 4 og 6) i 1939, og bygde huset her. Arvid døde allerede i 1948, bare 46 år gammel. Etter at barna flyttet ut, flyttet hennes bror Kåre Karlsen inn i huset. Etter noen år solgte sønnen Kjell Arvid Henriksen (bor i Ørsta) huset til Anne May Karin Rugland (Fagermo), Fiskenesjente som bor på Sørlandet, men tilbringer sommeren på Myrland. Anne May Karin har pusset opp huset i gammel stil, og fått oppført et tilbygg i 2015.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

GammelNybrott

Bnr. 14 Nybrott ble i sin tid utskilt fra bnr. 2, og Olai og Antonette Nybrott bygde hus på nersida av veien i 1910. 3 av sønnene fikk jordstykker fradelt fra eiendommen; Sigurd (bnr. 20 Lyngmo) og Karl (bnr. 21 Nystad) sør på Nybrott, og Arne (bnr. 37 Haugli og 45 Sørviken) mot nord. Sønnen Lars Nybrott kjøpte bnr. 32 Nygård lenger sør i gården, og sønnen Aksel gifta seg og fikk eiendom på Skarstein. Datteren Lena gifta og bosatte seg i Harstad. I gammelhuset på bnr. 14 bodde foruten foreldrene, datteren Borghild, gift med Thoralf Gjesback, og de ugifte brødrene Ole og Wilhelm. Med tiden overtok Wilhelm Nybrott bnr. 14. Etter at Wilhelm gikk bort, har GammelNybrott stått ubebodd i mange år, og med mange arvinger. Datter av Lars og Irene Nybrott, Audhild, gift med Richard Sletten fra Harstad, gikk en runde med alle arvinger og fikk kjøpe besteforeldrenes eiendom bnr. 14 Nybrott for noen år siden. Huset har de selv restaurert i opprinnelig stil, og er flittig i bruk. Fjøsen er revet, med oppføring av nytt uthus. Det samme er torvesjåen på oversida av veien. Her er det også oppført en mer moderne «torvesjå». Nybrottfamilien var en typisk fiskarbondefamilie, med heimefiske og gårdsbruk. Bl.a torvet de årlig ca. 30.000 lomp, det meste for salg.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

 

Én kommentar Legg til din

  1. Yngve Norback sier:

    Det har blitt skikkelig stil over denne bloggen Odd.
    Lykke til videre.
    Hilsen Yngve Norback

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s